Filmportretten Healthy Ageing – UMCG ERIBA

Begin 2012 won Statement de pitch voor de productie van elf filmportretten over de onderzoekers en hun onderzoek van het vooruitstrevende European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA). De films maken deel uit van een permanente tentoonstelling met interactieve exhibits over wetenschappelijk onderzoek in ERIBA. Het doel: het betrekken van een breed publiek bij het hoogwaardige onderzoek. Omdat ERIBA volgens velen het visitekaartje van Healthy Ageing is in Groningen, stelt het instituut zeer hoge eisen aan de kwaliteit van zowel de tentoonstelling als geheel, als aan de individuele films.

Brede doelgroep

De uitdaging voor Statement was om films te maken die het totale bezoekende publiek aanspreken: van onwetende stadjer tot internationale wetenschappers. Om dit te bereiken hebben ontwikkelden we samen met filmmakers Mark Winkel en Dimitri Boschma een vast stramien dat visueel aantrekkelijk, inhoudelijk solide en financieel haalbaar is.

Meer dan een filmpje

We begonnen met de productie van twee films waarin we het stramien ontwikkelden en finetuneden. Het werkproces was helder: eerst interviewden we twee wetenschappers, op basis waarvan we een script schreven. Dit script liet direct zien welke beelden we verder nodig hadden, zodat we vervolgens op één draaidag zowel de wetenschappers als hun werkzaamheden konden vastleggen. Vervolgens werden tijdens het editing-proces de juiste kleuren, (onder)titels en animaties toegevoegd, zodat de clips meer werden dan ‘gewoon een filmpje’.

Laagdrempelig ontmoeten

Op dit moment hebben we negen van de elf filmportretten in twee talen opgeleverd. De films hebben een moderne, internationale, high-end look and feel, die aansluit op het beeldverhaal en de beeldtaal van de permanente tentoonstelling en de architectuur van het ERIBA-gebouw (lichte, heldere, transparante ruimtes). De films draaien permanent op een fraai transparant projectiescherm en staan prominent op de ERIBA-website. De kans voor alle doelgroepen om de onderzoekers en hun onderzoek op een laagdrempelige manier te ontmoeten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de films die wij voor ERIBA maakten, of ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Ron.