Openingsfilm Nationale Viering 5 mei

Hoe tof is het, als je een jaar lang de tijd krijgt om een filmproductie te bedenken en te realiseren, die uiteindelijk vertoond wordt op een doek van 10 x 3 meter in een theater vol prominenten? Statement kreeg zo’n opdracht van de provincie Drenthe. We maakten de openingsfilm voor de Nationale 5 Mei Viering, die dit jaar in Assen plaatsvond in de grote zaal van De Nieuwe Kolk.

Zoals altijd, begonnen we met het schrijven van een plan. Ons doel was, om de aanwezigen van het ochtendprogramma te raken en meteen in de juiste gemoedstoestand te brengen. We wilden het thema ‘vrijheid’ neerzetten en van meerdere kanten bespiegelen, in een aantrekkelijk en filmisch format: beeldend, filosofisch, beschouwend en misschien zelfs wel wat melancholiek of dromerig. Bovendien wilden we ervoor zorgen, dat de gastprovincie – Drenthe – er subtiel in naar voren zou komen.

Een speciale band met Drenthe

Aanvankelijk was het idee, om met de vier seizoenen te gaan werken, aangezien het bekend was dat het NNO een stuk uit Le quattro stagioni van Vivaldi zou spelen. Gaandeweg hebben we dit concept losgelaten en ingeruild voor vier hoofdpersonen: vier bijzondere mensen die vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Ze hebben een speciale band met de provincie Drenthe. Deels omdat ze er geboren en getogen zijn, deels omdat ze er wonen en werken.

openingsfilm

Uitgebreid proces

Nadat we de hoofdrolspelers hadden ‘gecast’, hebben we voorgesprekken gevoerd en draaiboeken geschreven.  Daarna duurde het nog enkele maanden voordat de eerste opnames uiteindelijk konden plaatsvinden. Het extreem slechte herfstweer en het uitblijven van een echte winter gooiden roet in het eten. Vanaf begin maart waren de weergoden ons opeens goed gezind. Alle filmdagen mochten vervolgens onder optimaal zonnige omstandigheden verlopen.

5meiinteksdimitri732

Een bijzonder vierluik

Het opnameproces bestond uit interviews zonder camera en filmopnames zonder microfoon. Pas in de montage hebben we beeld en geluid aan elkaar gekoppeld en voorzien van een speciaal voor deze film gecomponeerde soundtrack. Het eindresultaat is een vierluik: afzonderlijke verhalen, verbonden door één muziekstuk.

5meiintekstfilmzaal732

Preview in de bioscoop

Toen de film bijna klaar was, organiseerden we een preview in de Bioscoop van De Nieuwe Kolk. Een film die bedoeld is voor een groot scherm, bekijk je niet op een computerscherm! Met de reacties op de preview konden we de puntjes op de i zetten: beelden wat korter of wat langer of helemaal eruit, overgangen optimaliseren en wat teksten toevoegen.

5meiintekstmuziekzaal732

Prachtige première

Was het toen klaar? Nee! Zoals Lenny Kravitz al zong: “It ain’t over, ‘til it’s over!” Er waren nog een paar cruciale zaken te regelen, zoals de beeldkwaliteit van de projectie en het geluid in de zaal. Als die niet goed zijn, mislukt de hele missie. Daarom deden we in de dagen voor de première een aantal technische checks, om beeld en geluid te optimaliseren. En toen was er nog één actiepunt: de overgang van de film naar het NNO. Die wilden we vloeiend en ongemerkt laten verlopen. De laatste 30 seconden van de film. Je ziet de hoofdrolspelers, die zich aan je voorstellen. Je hoort Winter, uit De Vier Seizoenen. Het filmdoek verdwijnt geruisloos omhoog. Je ziet opeens dat het NNO speelt. En precies op tijd begint de virtuoze blokfluitsolo … WOW!

Meer weten?

Meer weten over deze productie of over het ontwikkelen van een film voor jouw organisatie? Neem contact op met Ron Overbeek of bel naar 050-5891717.

—————-

De vier hoofdpersonen:

  • Arnoud Olie, directeur B+O Architecten in Meppel, Drentse Ondernemer van het Jaar 2013
  • André Donker, ‘twitterende boswachter’ van Natuurmonumenten, uit Vledder
  • Raffaella Morganti, Italiaanse astronoom van LOFAR/ASTRON Dwingeloo
  • Anniek Pheifer, actrice, geboren en getogen in Veenhuizen