Geslaagde seminar 'Arbeidskrapte versus Brede Welvaart'

22 september 2023

We kijken tevreden terug op het Seminar 'Arbeidskrapte versus Brede Welvaart', dat we in opdracht van SER Noord-Nederland mochten helpen organiseren.

De bijeenkomst vond plaats in de Statenzaal van de Provincie Groningen. Gastspreker was Kim Putters van de Sociaal-Economische Raad (SER) uit Den Haag. Gastheer was Jouke van Dijk namens de SER Noord-Nederland. Commissaris van de Koning René Paas leidde het gesprek met ongeveer 100 bestuurders, wetenschappers en vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en het maatschappelijk middenveld.

In vijf deelsessies werd er in groepen verder nagedacht over oplossingen, die na afloop in korte pitches plenair werden gedeeld. Conclusie? De arbeidskrapte in Noord-Nederland bedraagt de komende jaren zeker 90.000 arbeidsplaatsen.

Het gevolg is, dat we de komende decennia meer zullen moeten doen, met veel minder mensen. Dat kan alleen door scherpere keuzes te maken, prioriteiten te stellen, een aantal systeemfouten te herstellen (bedankt Arjan Lubach), meer mensen effectief te laten meedoen en vooral veel slimmer te werken met elkaar.

Terug naar overzicht