Met 120 Groningers naar Den Haag.
De eerste editie van Goud uit Groningen vond plaats in Congrescentrum New Babylon in Den Haag. Een delegatie van 120 Groningers, waaronder het college van GS, reisde naar Den Haag. Daar gingen zij in gesprek met 80 vertegenwoordigers vanuit de landelijke politiek en de departementen.
Commissaris van de Koning René Paas opende de dag, met als thema Toekomst Landelijk Gebied. Na de gezamelijke netwerklunch volgde een inspirerend mini-college van Ivo Brughmans over paradoxaal leiderschap. Minister LVVN Femke Wiersma kreeg een gebiedsvisie aangeboden, met daarin onder andere drie kansrijke initiatieven uit Groningen. Deze initiatieven werden vervolgens in drie deelsessies verder uitgediept.
Bekijk hieronder een korte sfeerimpressie van de dag.
Gebiedsplan en -offerte
Tijdens het mini-congres heeft de provincie Groningen het gebiedsplan Toekomst Landelijk Gebied officieel overhandigd aan minister Femke Wiersma (LVVN). Daarnaast boden de drie noordelijke agrarische collectieven hun gebiedsoffertes aan, aan zowel de minister als de gedeputeerden.
Groningse Ambassade voor één dag
Statement organiseerde en produceerde de eerste editie van 'Goud uit Groningen' in goede samenwerking met - en in opdracht van - de provincie Groningen. Al met al een mini-campagne met alles erop en eraan: voorbereiding, branding en vormgeving, filmproducties, uitnodigingen & registratie, de masterpresentatie van het congres en de deelsessies en de regie tijdens de hele dag. De eerste editie van deze Groningse Ambassade voor één dag was een groot succes en smaakt naar meer! De voorbereidingen voor editie 2026 zijn dan ook al begonnen.
Plenaire openingsfilm.
Met een sterk inhoudelijke openingsfilm gaven we de hele zaal meteen voldoende context en achtergrondinformatie om het gesprek met elkaar aan te gaan. Onderstaande openingsfilm werd plenair vertoond aan het begin van het congres. Ook de drie deelsessies werden elk ingeleid met een korte inhoudelijke introductiefilm.
Drie kansrijke initiatieven.

Samenwerken aan landbouw-inclusieve natuur.
In Groningen zetten diverse partijen uit de regio zich gezamenlijk in voor initiatieven die landbouw en natuur met elkaar verweven. Voorbeelden hiervan zijn projecten rondom agrarisch natuur- en landschapsbeheer, het bevorderen van biodiversiteit langs dijken, bermen en stootranden, en het omzetten van maaisel in compost of bokashi.
Tijdens deze sessie spraken we met elkaar over manieren om waardevolle kringlopen te ontwikkelen ter ondersteuning van het landelijke gebied.

Samenwerken aan experimenteren op het boerenbedrijf.
In Nederland draaien pilots met het vergisten van verse mest op grote boerderijen voor de productie van Groen Gas. Groningen onderzoekt nu hoe deze techniek ook rendabel kan worden voor middelgrote melkveehouders. Door collectief te vergisten op meerdere locaties, worden het mestoverschot, stikstofuitstoot en de behoefte aan Groen Gas tegelijk aangepakt. Dit biedt kansen voor boeren, vergisters en de samenleving, mits alle betrokken partijen samenwerken.

Samenwerken aan de kustzone.
Groningen werkt met het project VLOED aan een toekomstbestendige kustzone. Hierbij wordt baggerslib uit de Eems-Dollard gebruikt om landbouwgronden op te hogen en dijken te versterken. In een intentieverklaring is vastgelegd hoe landbouw, natuur, leefbaarheid en waterveiligheid worden gecombineerd.
Groningen wil nu de stap zetten van pilot naar uitvoering en verkennen wat dit kan betekenen voor andere kustregio’s.
Een volle zaal.
Statement verzorgde ook het uitnodigingstraject voor Goud uit Groningen. Daarbij hadden we vooraf twee uitgangspunten: een volle zaal, maar wel met de juiste personen. De Groningse delegatie bestond uit betrokken 'boeren, burgers en buitenlui', waaronder wethouders, statenleden en waterschappers. Vanuit Den Haag mochten we onder andere Kamerleden, ambtenaren van de betrokken ministeries en een minister verwelkomen.
Huisstijl en materialen.
Voor Goud uit Groningen hebben wij, met gebruik van de huisstijl en richtlijnen van Marketing Groningen, een eigen variant en huisstijl ontwikkeld. Met het herkenbare en unieke lettertype 'Gronika' hebben we diverse digitale en fysieke materialen mogen maken, zoals banners, presentaties en drukwerk.
Welk evenement wil jij graag organiseren?
... en kun je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken?